Thjum Arts

Thjum Arts

https://www.facebook.com/Thjumcabaret

// MAKER

Thjum Arts (1993, Nijmegen) heeft altijd met veel plezier het toneel beklommen. Toch was het pas op zijn achttiende dat er iets bijzonders gebeurde: hij besloot mee te doen aan de jaarlijkse talentenjacht van de school met zijn eigen geschreven theatermonoloog. Tot zijn grote verbazing moest iedereen lachen en bleek wat hij deed ‘comedy’ te heten. Hij won de tweede prijs: een bon voor de Free Record Shop. Na het vwo besloot Thjum Politicologie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat hij zijn propedeuse had behaald besefte hij dat er iets miste.

Comedy? Wat was dat eigenlijk? En zo besloot Thjum zich in te schrijven voor comedy podia. Dat hield nooit meer op. Rond die tijd liep Thjum ook een willekeurig buurtcentrum binnen met de mededeling: “Ik kan iets doen met theater.” Zodoende begon hij improvisatie theater lessen te geven. Steeds meer optredens en creatieve projecten volgde elkaar op. Gewoon doen, ervaren en af en toe op zijn bek gaan bleek goed te werken. In 2015, inmiddels derdejaars Politicologie, zat Thjum in de tentamenzaal, keek naar de tentamen vragen en realiseerde zich dat hij niet bepaald geïnteresseerd was in de antwoorden. Hij liep naar voren, leverde zijn blaadje in en kwam niet meer terug. Veel mensen raakten enigszins in paniek over zijn psychische gesteldheid toen hij besloot van het derde jaar universiteit over te stappen naar het eerste jaar van het HBO voor een studie Culturele Maatschappelijke Vorming. Thjum ziet het echter nog steeds als de beste keuze uit zijn leven. In 2019 rondde hij zijn studie af.

Naast zijn nieuwe studie bleef hij meerdere malen per week optreden en verschillende initiatieven uit de grond stampen. Door alles te ervaren, met veel mensen het gesprek aan te gaan en de lol van de mislukking in te zien creëert Thjum mogelijkheden waarvan hij zelf versteld staat. Zo mislukte zijn  optreden bij de finale van de Comedy Talent Award eigenlijk volledig, maar hij kon daar zo hard om lachen met zijn publiek dat datzelfde publiek besloot hem de publieksprijs te geven.Kwetsbaarheid, creativiteit, improvisatie, humor en op tijd naar bed gaan hebben Thjum vaak gered. Dit zijn dan ook de waarden die zowel in zijn cabaret/comedy performance als in zijn werk als leraar/regisseur/workshopdocent terugkomen.

// COMEDY A LA THJUM

Laat jezelf verrassen bij Comedy à la Thjum!
De comedyshows worden ingevuld door twee professionals, een talent en een knallende headliner.

Comedian en cabaretier Thjum Arts is al een aantal jaar aan het bouwen aan zijn ontwikkeling als maker. KOSMIK geeft hem daarin de ruimte zichzelf te ontwikkelen als programmeur van zijn eigen comedy show. In Comedy à la Thjum stelt hij namelijk een prachtig pallet samen van talentvolle en gearriveerde comedians die graag op het intieme podium van KOSMIK staan. Comedy à la Thjum heeft in 2021 en 2022 grote ontwikkelingen doorgemaakt, en Thjum Arts beschouwt KOSMIK als een tweede thuis. Een verlengde van zijn huiskamer. Die gedeelde visie maakt een podium programmering als Comedy à la Thjum aansluitend aan onze productiehuis visie. Het is namelijk niet alleen een incidentele programmering, maar een duurzame ontwikkeling van vele makers rondom Thjum Arts. Daarnaast is het ook de ondersteuning van Thjum Arts zelf. Een plek om 'try outs' te plannen en te experimenteren als host; een grote comedy-playground. Dat Thjum een talentvolle maker is mag duidelijk zijn, sinds het winnen van het Cameretten Festival 2021.

Check onze agenda voor de eerstvolgende Comedy!