Royal

// KOSMIK MASTER 2022

Royal

// MAKER 

Royal, aka Roy de Jong, maakt rauwe hiphop waarin hij niet bang is zijn emoties te tonen. Priester en Keizer waren zijn eerste kennismaking met rap. De woordspelingen die zij maakten, waren voor Royal de inspiratie om zelf te gaan spelen met tekst. Inmiddels heeft hij een duidelijke visie en geeft alles om de daarbij behorende emotie over te brengen op de luisteraar. Als rapper begon hij met zijn studie aan de Nederlandse Pop Academie, waar hij vervolgens ook afstudeerde als producer. 

Tijdens zijn studie deden zich veel kansen voor om te netwerken. Zo werkte hij mee als producer voor het RTL programma ‘House of Talent’ en won Royal in de 2019 hiphop competitie ‘Most Wanted’ in de Melkweg Amsterdam. De jaren erna werkte Roy veel als sound engineer voor verschillende artiesten en verzorgde hij voor hen de mix & mastering van hun tracks. In zijn studio aan huis was hij dag en nacht bezig met muziek, maar het produceren van eigen tracks begon hierdoor op de achtergrond te raken. 

// TRAJECT

De droom om door te breken als soloartiest bleef en 2022 startte Royal zijn MASTER traject bij Productiehuis KOSMIK in Amersfoort. Hij zegde zijn 9-5 baan op en ging zich weer volledig focussen op eigen muziek. Het produceren voor anderen bracht hem in de gelegenheid verschillende stijlen te onderzoeken en te bepalen welke stijl het beste bij ‘Royal’ paste. 

Dit jaar staat volledig in het teken van nieuwe muziek uitbrengen en live performance. Mid 2023 komt zijn langverwachte debuut EP uit, die Royal volledig independent gaat releasen. Het plan is om een grote deel van de singles afzonderlijk te droppen en later samen te voegen tot één EP. 

// ’INTRO’

De eerste single die Royal tijdens het MASTER-traject uitbracht, wat tevens de openingstrack wordt van de EP, is ‘Intro’ met een featuring van Chevelly. Voor deze release werkte Royal samen met ‘filmmaker x’ om het gevoel en de tekst van de track om te zetten naar een visueel beeld. Het resultaat is een cinematografische videoclip die je hieronder kan zien. 

// Begeleiding 

Tijdens dit traject krijgt Roy ondersteuning van Janique Modder. Samen hebben ze gewerkt aan het verduidelijken van zijn artistieke identiteit en ideeën, wat heeft geleid tot nieuwe inzichten. Bovendien fungeert zij als de schakel tussen Roy en het werkveld, waarbij ze hem in het proces verbindt met stakeholders. Ze draagt bij aan het versterken van zijn netwerk en faciliteert het leren van anderen die vergelijkbare aspecten al hebben uitgevoerd.

Kijk gerust eens naar hoe KOSMIK makers ondersteunt tijdens hun talentontwikkelingstraject. Ontdek hier meer over onze werkwijze en hoe wij makers begeleiden bij hun groei en creativiteit.