Raven Kangee

// KOSMIK MASTER

Raven Kangee

https://www.facebook.com/ravenkangee

// MAKER

Raven Kangee is een hedendaagse kunstenaar die moeiteloos tussen beeldende kunst en muziek manoeuvreert. Hij creëert een uitnodigende sfeer voor de luisteraar en neemt hen mee in zijn wereld via vindingrijke woordspelingen. Zijn kunst is visueel en prikkelt de verbeelding, gepresenteerd op de ontspannen hiphopbeats van producer Tekijo. In een gesprek deelt Raven Kangee zijn leerdoelen en muzikale dromen.

// TRAJECT

Raven Kangee's muzikale reis begon als inspiratie die hij opdeed in een sneakerwinkel, waar hij Dharmen Nokhai ontmoette, een verkoper die hem aanmoedigde om te gaan rappen. Dit was het startpunt van een reis die niet zou stoppen. Zijn fascinatie voor hiphop en graffiti leidde tot het ontwerpen van letters en uiteindelijk tot zijn toelating op het Grafisch Lyceum. Zijn vaardigheden daar, gecombineerd met inspiratie van kunstenaars als Keith Haring en Herman Brood, vormden de unieke stijl die hij nu hanteert in zijn schilderijen. Tot nu toe benaderde hij zijn schilderkunst en muziek als twee afzonderlijke entiteiten, maar nu is het tijd om ze te verenigen.

// KOSMIK x NO MANS LAND

Tijdens het traject van KOSMIK x No Mans Land heeft Raven Kangee verschillende leerdoelen voor ogen. Hij wil leren hoe hij zijn multidisciplinaire vaardigheden kan benutten om zichzelf als unieke artiest te promoten. Tijdens dit ontwikkeltraject heeft Raven Kangee onderzocht hoe hij muziek en beeldende kunst naar elkaar toe kan brengen. Waar liggen de raakvlakken en waar versterken ze elkaar. Wat is iets wat muziek doet maar beeldende kunst niet? Een van de antwoorden op deze vraag was touren. De "één avond ervaring" die een optreden geeft zie je veel minder terug in beeldende kunst. In zijn visie ligt daar ruimte voor het experiment: één moment zien, als een optreden, en dan door naar de volgende stad. Naast deze muzikale benadering is de rest van de expo multidisciplinair. Hier zal Raven Kangee schilderijen tonen met bijbehorende liedjes, of liedjes met bijbehorende schilderijen. De vorm van de expo en welke expertise centraal staat, is nog nader te bepalen. Zo kan hij in het ene werk de muziek en in het andere werk het beeldende centraal zetten.

Bram: "Deze expo tour is belangrijk omdat ik geloof dat ik onderdeel ben van een nieuwe generatie makers. Een generatie waarbij de multidisciplinaire maker de norm is in plaats van de uitzondering." Tijdens dit ontwikkeltraject wil de artiest laten zien dat er nieuwe ruimtes nodig zijn, een nieuw speelveld waarin niet meer in hokjes wordt gedacht. Misschien past het muzikale optreden in sommige gevallen wel beter in een museum, en komt beeldende kunst wel het beste tot zijn recht op een poppodium. Dit nieuwe speelveld wil hij onderzoeken, de grenzen bepalen, de spelregels uitvinden, samen met deze nieuwe generatie.

Vragen die daarbij horen zijn:

  • Hoe werkt dit?
  • Worden ze geaccepteerd en binnengelaten bij musea met een hiphopact? Cureert een museumcurator wel eens muziek?
  • Willen ze wel in de traditionele vorm van musea of galeries betreden? Ze willen een nieuwe cultuur bouwen, bouw je die wel vanuit instanties?
  • Hoe ziet de expo eruit? Wat is de verdeling tussen muziek en beeldend? Hoe voorkomen ze dat het twee losse onderdelen zijn in dezelfde ruimte? Hoe laten ze de schilderijen en de muziek echt samenwerken?
  • Hoe bereiken ze de doelgroep, ook in steden waar hij niet bekend is?
  • Wat hebben ze technisch nodig? Hoe ziet het team eruit? Hoeveel budget is hiervoor nodig?


// BEGELEIDING

Tijdens dit onderzoek krijgt Bram ondersteuning van Janique Modder (productioneel) en Misha van der Winkel (creatief). Samen hebben ze gewerkt aan het verduidelijken van zijn artistieke identiteit en ideeën, wat heeft geleid tot nieuwe inzichten. Bovendien fungeren zij als de schakel tussen Bram en het werkveld, waarbij ze hem in het proces verbinden met stakeholders. Ze dragen bij aan het versterken van zijn netwerk en faciliteren het leren van anderen die vergelijkbare aspecten al hebben uitgevoerd.

// MEER WETEN?

Kijk gerust eens naar hoe KOSMIK makers ondersteunt tijdens hun talentontwikkeling.
Ontdek hier meer over onze werkwijze en hoe wij makers begeleiden bij hun groei en creativiteit.


gigs

Geen items gevonden