Thu
17
August

COCOON // Amersfoort World Jazz Festival 2023

Met TOKU MEI, Raven Kangee en Manu & .multibeat
locatie
Sint-Joriskerk, Amersfoort
genre
Festival
entree
GRATIS
aanvang
12:00
Meer info

Amersfoort World Jazz Festival is back!

15___20th of August

Van 15 tot en met 20 augustus beleeft Amersfoort World Jazz Festival haar 44e editie. Het festival biedt een avontuurlijk programma met meer dan tachtig  concerten op de binnen- en buitenpodia in de historische binnenstad. Dit jaar staan de concerten op het Lieve Vrouwekerkhof in het teken van een bijzonder thema of initiatief. Het festival trapt op dinsdag 15 augustus af met de muzikale rijkdommen uit Latijns-Amerika en de Caribische eilanden met CaboCubaJazz band, Izaline Calister en Steven Brezet. Vervolgens verkennen we de Mediterrane kust en haar energieke mix van flamenco, fado en gipsyjazz met de BvR Flamenco Big Band en het Moses Rosenberg Trio. We eren de eeuwenoude maar helaas onderbelichte band tussen klassiek en jazz met het New Jazz Orchestra en Eric Vloeimans. De vrijdagavond belooft een rijke multiculturele totaalervaring te worden.

Naast het uitbundige programma op het Lieve Vrouwekerkhof presenteren in omliggende locaties de Observant, jazzscafé Miles en de historische Mannenzaal, Nederlandse jazzacts en aanstormende jazztalenten hun nieuwste muziek. In de Sint Aegtenkapel kun je genieten van intieme akoestische luisterconcerten, terwijl er in Kunsthal KAdE opzwepende Jazz te horen is. Van donderdag 17 tot en met zondag 20 augustus vindt in Theater De Lieve Vrouw het Laureaten Festival plaats, waar internationale laureaten hun muzikale composities presenteren.

COCOON

Ook dit jaar presenteert KOSMIK een te gekke line-up op het Amersfoort World Jazz Festival! Op donderdagavond 17 augustus nemen wij de Sint Joriskerk over, en geven wij het publiek een kans om zich veilig terug te laten trekken in hun eigen COCOON. 

De talentvolle TOKU MEI, Raven Kangee en Manu & .multibeat presenteren op de avond drie te gekke shows. Neem -onder het genot van een drankje- plaats en laat de muziek, sfeer en omgeving tot je komen. Of dwaal en verken de ruimtes in de oude Sint Joriskerk. Het belooft een unieke avond te worden op een speciale locatie in hartje Amersfoort.

Wikkel jezelf in, doop je onder in drie vette acts in de kapot oude Sint Joriskerk.

TOKU MEI  

Een lo-fi fusie van hiphop en jazz.

Onder de naam TOKU MEI creëert de Amersfoortse experimentele producer Bas Ophof (1991) een lo-fi-fusie van hiphop en jazz. Na langer dan een decennium schaven en polijsten heeft hij zijn eigen sound gevonden. 

Begin 2023 verscheen de tweede EP van TOKU MEI: ‘PAST TENSE’, die gaat over het vinden van comfort met jezelf door te kijken naar het verleden en de toekomst, en het omgaan met spanningen uit het verleden die je gevormd hebben tot wie je nu bent.


RAVEN KANGEE 

Painting pictures with paint and lyrics.

Raven Kangee is een eigentijdse artiest die navigeert tussen beeldende kunst en muziek. Door middel van zijn authentieke stem, vindingrijke woordspelingen en de sferisch gebrachte mellow hiphop en jazzy beats van producer Tekijo neemt hij de luisteraar mee in zijn gedachtegoed. Een gedachtegoed van een dromer met plannen voor zichzelf en voor de wereld. Een gedachtegoed dat aanzet tot denken.  

In 2023 verscheen de eerste EP van Raven Kangee: ‘Pillow’; een EP met persoonlijke muziek met als grondgedachte dat jouw kussen alles van je weet. Wanneer je er met je hoofd rust, zinken al jouw gedachten in het kussen. Op wie je trots bent, waar je blij mee bent, waar je over piekert, jouw angsten en meest donkere gedachten. MANU & .MULTIBEAT 

Met explosieve woordkunst en confronterende verhalen op zoek naar een nieuwe werkelijkheid.

In de experimentele cross-overperformance ‘De herontdekking van de hemel’ bevraagd performer en spoken word artiest Manu van Kersbergen en onder begeleiding van muziekcollectief .multibeat de huidige staat van zaken van dingen die niet veranderd zijn of aangevochten worden. Hij constateert een skyline van luchtkastelen. Hij voelt de behoefte om de krankzinnige concepten die zijn werkelijkheid domineren te ontleden tot het punt dat er niks meer van over is. Hij gaat op zoek naar een nieuwe taal om onze sterk veranderende realiteit te herdefiniëren. 

Manu van Kersbergen
Manu van Kersbergen debuteerde in 2008 met het maatschappijkritische Hip Hop album ‘De vloek op de overvloed’. Als multidisciplinaire maker heeft hij veel verschillende projecten en producties kunnen ontwikkelen. Zo richtte hij Uitgeverij Rorschach op, gaf hij vorm aan het televisieformat ‘Spoken Word Sessies’ (Omroep Human) en regisseerde hij onlangs nog het theaterstuk ‘De Tijd Is Om,’ van Derek Otte (2022).

.multibeat
.multibeat is een jong muziekcollectief bestaande uit Thijs van Zutphen (bass), Aron Smit (drums) en Boudewijn Pleij (toetsen). Hun gedeelde liefde voor hiphop en r&b resulteerde in verschillende samenwerkingen. Onder andere als ritmesectie van de fusionband MUDDY GREASE deden zij veel ervaring op bij jazzfestivals in Nederland.